*

Tepon politiikan nurkkaus Aina joskus mieleeni tulee tavalla tai toisella politiikkaan liittyvä aihe, josta on hyvä kirjoittaa. Tämä on se nurkkaus, jonne nämä kirjoitukset päätyvät.

Suomen koulutuksen kärsimysten tie

Helsingin yliopisto irtisanoo lähes kuusisataa työntekijää ja aikoo vähentää työpaikkoja lähes tuhat vuoteen 2017 mennessä. Tämä johtuu puhtaasti Sipilän hallituksen tekemistä leikkauksista korkeakoulujen rahoitukseen ja muuhun koulutukseen. Historiallisen synkkä hetki suomalaiselle koulutukselle. Sitä ollaan ajamassa tosiasiallisesti alas.

 

Jotta tämä ei jäisi ainoaksi synkäksi uutiseksi, on Helsingin yliopisto päättänyt alkaa periä syyslukukaudesta 2017 lähtien EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta lukukausimaksua - jopa 25 000 euroa vuodessa. Jokainen voi omalla tahollaan miettiä, että olisiko saanut sijoitettua itse noin paljon rahaa vuodessa opiskeluunsa. Kohta tämä voi todellakin tulla opiskelijoille vastaan Suomessa, olipa sitten EU:n kansalainen tai ei: Helsingin yliopiston professori Hannu Vartiainen jo väläytteli twitterissä, että edes parin tuhannen euron maksu (lukukausi- vaiko lukuvuosi-, sitä ei sanonut) voisi auttaa taloustilannetta. Tästä rohkaistuneena hallituspuolueen kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen lähti tukemaan ideaa ja puhui vielä koulutusviennistä (aivan kuin se riippuisi lukukausimaksuista!). Vartiainen tuntuu myöhemmistä twiiteistään päätellen hämmästelevän sitä, että asiasta on noussut tällainen meteli ja epäilee syyksi perinteistä elämän epävarmuutta.

 

Kansanedustaja Vartiainen, syynä on aivan se, että nyt Sinä ja kaltaisesi olette romuttamassa yhtä Suomen yhteiskunnan sekä menestyksen peruspilareista, koulutusjärjestelmäämme. Toteutuessaan tämä romuttaminen varmistaisi, että Suomi muuttuisi luokkayhteiskunnaksi: vain, jos on pätäkkää, voisi opiskella. Ellet Sinä ole valmis muuttamaan lainsäädäntöä ja esimerkiksi avaamaan korkeampia virkoja ja julkisen puolen työtehtäviä laajemminkin kuin vain ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille, niin lukukausimaksut varmistaisivat yhä useammin käyvän niin, että perheen yhteiskunnallinen asema määrittelisi lapsen etenemis- ja menestysmahdollisuudet. 

 

Palaten Vartiaisesta itse aiheeseen: nämä kolme uutista - irtisanomiset yliopistolla, järkyttävän suuri lukukausimaksu ulkomaalaisille (jotka tulevat EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta) sekä härski ajatusleikki lukukausimaksuista kaikille - nitoutuvat surullisella tavalla yhteen. Sipilän hallitus lyö kuin vierasta sikaa kaikkea suomalaista koulutusta kerralla ja pakottaa yliopistot aika epätoivoisiin toimiin taloutensa vuoksi. Luuleeko kukaan oikeasti, että suomalainen yliopistokoulutus on niin erinomaista, että sitä tullaan tavoittelemaan samoilla hinnoilla kuin anglosaksisen maailman huippuyliopistojen tarjoamia tutkintoja? Jos jollakulla on oikeasti rahaa maksaa lukuvuodesta 25 000 euroa, saattaa hän mieluummin hakeutua sellaiseen yliopistoon, jonka oma valtiojohto ei ole tietoisesti näivettämässä koulutuksen laatua sekä mahdollisuuksia. Ja ihan ajatusleikkinä: jos oletetaan, että joku suorittaa viidessä vuodessa niin kandidaatti- kuin maisteritutkinnon, niin hänelle kertyy lukuvuosimaksuja 125 000 euroa. Minä tiedän, että minulla ei olisi pienintäkään mahdollisuutta tuollaisia lukukausimaksuja maksaa ottamatta järkyttävän suurta lainaa ja tuskin olen ihan yksin tässä tilanteessa. Vielä ei tällaisia lukukausimaksuja ole ehdotettu suomalaisille, mutta jo nyt on ovi lukukausimaksuille avattu eikä sitä saa kiinni enää.

 

Taannoin puhisin vihaisena tästä lukukausimaksutouhusta sekä koulutusleikkauksista. Ennustin jo tuolloin, että pian näitä aletaan ujuttaa myös suomalaisten elämään. Siinä olin väärässä, että lukukausimaksut jäisivät symboliseksi suuruudeltaan - näköjään Helsingin yliopisto ainakin aikoo pistää kovat piippuun ja heti.  En tiedä, kuinka moni EU:n tai ETA:n ulkopuolelta tuleva opiskelee Helsingin yliopistossa, mutta luulen tämän lukumäärän romahtavan aika pian, ellei pääkaupunkimme yliopisto nopeasti keksi erittäin painavia syitä sille, miksi syrjäisen pohjoiseurooppalaisen valtion yliopisto olisi kiinnostavampi opiskelukohde kuin Isossa-Britanniassa, Saksassa tai Ranskassa sijaitseva kollegansa. 

 

Vartiainen tuolla aiemmin puhui koulutusviennistä ja kuinka lukukausimaksut olisivat askel sitä kohti: en kyllä näe miten tämä voi pitää paikkaansa. Vartiaisen edustama puolue kokoomus oli itse leikkaamassa roimasti koulutuksesta, miksi ulkomaalaiset haluaisivat tulla tänne opiskelemaan jos kerta koulutuksen laatua ajetaan alas ja nyt siitä sitten tehdään maksullistakin? Aitoa koulutusvientiä olisi se, että Suomen valtio tai korkeakoulut tekisivät sopimuksia toisten valtioiden tai korkeakoulujen kanssa koulutuspalveluiden myynnistä eli viennistä näihin maihin. Nyt koulutusviennistä puhutaan kuin se tekisi autuaaksi ja ummistetaan silmät siltä, että tämä ei ole mitään koulutusvientiä, tämä on silkkaa lyhytnäköistä idiotismia ja heikomman kiusaamista. Suomen korkeakoulutus on menettänyt yhden sen suurista valteista ulkomailla - maksuttomuuden - ja sitä yritetään peitellä. 

 

Pian joutuu jokainen suomalainenkin kävelemään hattu kourassa pankkiin tai muuhun lainalaitokseen anelemaan lainaa saadakseen edes mahdollisuuden opiskeluun korkeakoulussa, jonka taso on pelkkä kalpea varjo entisestään, koska yliopistot ovat irtisanoneet pätevää koulutus- ja hallintohenkilökuntaa. Tässä vaiheessa Suomen ongelma tulee olemaan Vartiaisen kaltaisten herrojen sekä rouvien masinoima aivopako - kuka ihme haluaisi enää jäädä Suomeen opiskelemaan, kun samalla rahalla saa parempaa koulutusta muualta? Ja kukapa sieltä tulisi takaisin, kun on jo kansainvälisesti verkostoitunut ja paremmin pääsee menestymään muualla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Ikäluokat pienenee ja henkilökuntaa on 8000. Paljonko on opiskelijoita?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Yli 40 000. Opiskelijoiden määrä lisäksi kasvaa, koska vaikka ikäluokat supistuvat niin koulutusaste nousee. Ja hyvä niin, koska ei ilman koulutusta tulevaisuudessa ole juuri mitään töitä, varsinkaan vientisektorilla.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#3
Yhden suhde viiteen. Ei ihme, jos väkeä karsitaan.

Lisäksi noista 40.000 maksimissaan puolet käy luennoilla.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen Vastaus kommenttiin #5

Tuossa lukumäärässä on mukana myös kaikki hallinnon väki, ei pelkästään opettajat. Lisäksi Helsingin yliopisto pyörittää myös avointa yliopistoa ja yliopiston tärkeätä tehtävää, tutkimustyötä. Nämä leikkaukset ovat aivan järjettömiä, jos halutaan pitää kiinni opetuksesta ja tutkimustyöstä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Ei ne ole järjettömiä. Jos ei ole rahaa, niin pitää kuluja leikata. Muuten tulee konkurssi.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen Vastaus kommenttiin #11

Ovat ne järjettömiä, kun samaan aikaan valtiovalta suorastaan vaatii lisäämään laatua ja tuottoa. Yhtälö on mahdoton.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Aiheellisia huomioita. Nyt ollaan tietoisesti tiellä, jolla heikennetään suomalaisten osaamistasoa. Ja on muuten varmaa, että ulkomailta ei enää osaajia tänne tule opiskelemaan Oxfordin taksoilla.

Kummallista touhua, luulisi kaikkien ymmärtävän ettei Suomi lapiotyöllä nouse kun sitä ei enää ole oikein kehitysmaissakaan!

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen

Joo, kyllä minäkin sinne Oxfordiin menisin opiskelemaan mieluummin kuin Helsinkiin, jos on samankorkuiset lukuvuosimaksut. CV:ssä olisi ihan pikkaisen hienompi merkintä.

Surkuhupaisaahan tässä on sekin, että tämä lapiotyö on käytännössä nykyhallituksen halveksimaa työtä, sen verta karsaasti suhtautuvat yhteiskunnan heikompiin tai fyysisen työn tekijöihin. Mutta johdonmukaisuus ei ole kolmen ässän voimakkain valttikortti.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vasta opiskelemaan alkaneet ja -alkavat löytävät edestään monia umpikujia, kun opetuksesta ja tukitoimista säästetään romauttamalla.

Voidaan sanoa, että tämä hallitus on historiallisen itsenäisyytemme ajan vihamielisimmin koulutukseen ja sivistykseen suhtautuva kopla.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen

Näinhän tuo on. Jo nyt on myös ollut ongelmia yliopistoilla pitää tähtiaineksia tutkijoinaan sekä opettajinaan, kun palkka sekä kohtelu on parempaa ulkomailla - tämän jälkeen on turha toivoakaan, että kukaan jää Suomeen jos tulee tarjous muualta. Ja opiskelijat maksavat tästä karvaasti tulevaisuudessaan. Tosin nykyhallitus elää niin tiukasti nykyhetkessä tai agraari-maakuntien maailmassa, että he lienevät iloisesti unohtaneet tulevaisuuden kolkuttavan ovella jatkuvasti.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#4
''Vasta opiskelemaan alkaneet ja -alkavat löytävät edestään monia umpikujia, kun opetuksesta ja tukitoimista säästetään romauttamalla.''

Kyse on vain max. 10% henkilökunnasta ja vielä jää varaa pistää väkeä pihalle. Ei siis mitään romahdusta.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen

"vain max. 10%"? Kuinkahan moni organisaatio selviytyy kunnolla siinä vaiheessa, kun kymmenesosa henkilökunnasta heitetään pihalle. Aikoinaan roomalaiset käyttivät dekimaatiota äärimmäisenä rangaistuksena legioonalle (joka kymmenes teloitettiin) ja tämän jälkeen legioona yleensä oli niin huonossa kunnossa, että se ei ollut enää taistelukelpoinen. Nyt sitten yliopiston dekimaation jälkeen sen täytyisi jotenkin ylläpitää laadukasta sekä ennen kaikkea kilpailukykyistä koulutusta? Hieman epäilen.

Ja ketäs sinä vielä pistäisit pihalle, kun olet noin innokkaasti sitä tekemässä?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#8
Pataljoonan on laskettu selviävän vielä tehtävistään, jos tappio on kolmannes sen määrävahvuudesta.
Se organisation kestävyydestä. Todella huonoa johtamista, jos ei kestä 10% pudotusta.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen Vastaus kommenttiin #12

Ja pataljoonalla on hieman erilainen tehtävä kuin koululaitoksella: yliopiston tarkoitus ei ole vain viivästyttää vihollista jotta siviilit saadaan evakuoitua tai kunnes suuremmat joukot tulevat apuun, yliopiston tarkoitus on tuottaa laadukasta tutkimustyötä useilla eri tieteenaloilla sekä varmistaa laadukas koulutus opiskelijoille. Se ei onnistukaan ihan mentaliteetilla "verenmaku suussa ja varma kuolema tulossa".

Ja huomaan, että et vastannut, että mistä työntekijäryhmästä vähentäisit vielä lisää yliopistolta.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Kerropa nyt Teppo mistä ne nuoret kotkat sen rahansa saavat ,voi hiukan tää maailma aueta.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen

En näe nyt yhteyttä kysymyksen sekä tämän blogitekstin aiheen kanssa. Jospa avaisit hieman syytä kysymykselle?

Toimituksen poiminnat